vissza a kezdőlapra!


Kellemes csicsergő hangot ad.

Kattintson ide és hallgassa meg!

A gyurgyalag élőhelye a 10-es úton Dorog felé a jobb oldalon lévő homokfalban, a felhagyott homokbányánál található


GYURGYALAG (Merops apiaster)

GYURGYALAG

A gyurgyalag Magyarországon 1982 óta fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100 000 Ft. A Vörös Könyvben mint aktuálisan veszélyeztetett faj szerepel.
Piliscsaba képviselő-testülete 2007. februárjában a gyurgyalag költőhelyét – amelyet korábban sajnos erőteljesen megrongáltak azok, akik illegálisan onnan homokot nyertek ki – helyi védettség alá helyezte. (Bővebbet itt.)


Az európai gyurgyalag (Merops apiaster) Dél-Európában, Észak-Afrikában költ. Vándormadár, amely a telet a trópusi Afrikában tölti. Néha tavasszal túllépi a szokásos határait és Észak-Európában is költ.

Színes tollazatú, karcsú madár. Barna és sárga felül, a szárnyai zöldek, a csőre fekete. Hossza 27-29 cm, beleértve a két középső hosszú faroktollát is. A nemek között nincs különbség.

Meleg klimájú helyeken költ. Fő táplálékát rovarok, közöttük a méhek, darazsak teszik ki. Mielőtt a rovart elfogyasztaná, kemény tárgyhoz veri, hogy eltávolítsa a rovar fullánkját. Naponta kb. 250 méhet fogyaszt el.

A gyurgyalag homokos partokon, folyók közelében költ május elején. Viszonylag hosszú alagutat ásnak a talajba és 5-8 tojást raknak le. A fiókák június elején kelnek ki. Mind a hím, mind a nőstény vigyázza a tojásokat a 3 heti keltetés idején. A fiókákat is közösen etetik.

Félénk madár, távol tartja magát az emberektől, de nemrégiben látták autókat követni. Eső után közelebb húzódik az emberi településekhez és a méhkasokhoz. A méhészek nem kedvelik, de szerepe a helyi biorendszerek egyensúlyának fenntartásában vitathatatlan.
(Forrás. Wikipedia)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján bővebb leírás található róla.